Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ STORYBOARD


Το STORYBOARD μοιάζει πολύ με κόμικ όπου σκιτσάρονται (συχνά πλάνο-πλάνο) οι σκηνές μιας ταινίας πριν γυριστεί κι εφόσον έχει ολοκληρωθεί το σενάριο, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ (η μετάφραση του σεναρίου σε εικόνες είτε στατικές είτε δυναμικές μαζί με τη δράση των Ηθοποιών, οι Διάλογοι και η λοιπή Ηχητική πλαισίωση, με άλλα λόγια όλη η ταινία, σκηνή-σκηνή από την αρχή μεχρι το τέλος)

-Και εμένα τι με νοιάζει το storyboard ρε; - θα ρωτήσεις - εγώ την ταινία θέλω να δω, γυρίστε την και φωνάξτε με μετά.

Σωστή η ερώτηση αλλά οδηγεί σε λάθος κατάληξη.

Πρόσφατα είδα στην τηλεόραση έναν γνωστό τραγουδιστή ροκ συγκροτήματος να κάνει πρόβα στο στούντιο και να προσπαθεί να εξηγήσει στους μουσικούς με ένα παράξενο τρόπο, μια ιδέα που του ήρθε σχετικά με ένα κομματι.
Τους έλεγε λοιπόν: " Η κιθάρα να κάνει ένα μονότονο ντικιτικιτικι και τοτε να σκάει η ντραμς με ένα δυνατό μπιςςς -μπιςςςς ... ".
Έμοιαζε τόσο περίεργο, όσο το να λες σε κινηματογραφικό γύρισμα στον κάμεραμαν "κάνε ένα γρήγορο σζζζζζντουπ στο πρόσωπο και μετά ένα τζαφ εκεί που ήσουν". Είναι σίγουρο πως θα έκανε τον ταλαίπωρο τεχνικό να σε κοιτάει με ύφος τύπου " Εδώ δεν υπάρχει Κράτος" (ή "Εδώ δεν υπαρχει Ασυλο" ), με τον ίδιο τρόπο που και ο κιθαρίστας και ο ντράμερ κοίταγαν τον τραγουδιστή και δεν καταλάβαιναν Χριστό όση ώρα τους εξηγούσε.

Σκέφτηκα όμως και σαν θεατής.
Σ' αυτή την περίπτωση, τα ντικιτικιτικι και τα μπιςςς-μπιςςς του ροκά μού τράβηξαν την προσοχή πιο πολύ από το να άκουγα " Να παίξει 8 μέτρα η κιθάρα τη δημινουiτα και μετά να μπει με τρίηχο η ντράμς ... " Αυτά τα ντικιτικικι και τα μπις -μπις του ροκά με έκαναν, από περιέργεια, να θέλω να ακούσω το τραγούδι όταν κυκλοφορήσει για να δω τελικά τι εννοούσε ο τύπος. Κάτι ανάλογο προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς σε σένα.

Αντί να βάλουμε μια σελίδα από το σενάριο του ντοκυμαντέρ: ΕΔΩ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΥΛΟ γεμάτη ξερές σημειώσεις και οδηγίες για το πώς θα κινηθεί η κάμερα ή πόσο πολύ ή λίγο θα φωτιστεί το πλάνο, προτιμήσαμε να ανεβάσουμε σε στόριμπορντ σκιτσαρισμένα πλάνα χώρων και προσώπων που εμφανίζονται στο ντοκυμαντέρ ...

Κατι σαν σζζζζζντουπ και τσαφ , έτσι για να σου τραβήξουν την προσοχή, μέχρι τελικά αυτοί οι ήχοι, τα σύντομα σκίτσα, τα μικιμάους, τα καραγκιοζάκια (πες τα όπως θέλεις) να παρουσιαστούν μπροστά σου -πραγματικές ζωντανές σκηνές από μια ταινία με θέμα την ανεξάρτητη μουσική σκηνη της δεκαετίας του 80 στην Αθήνα και εσύ από αναγνώστης της να γινεις θεατής της.






Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Background by Toolbox | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Enterprise Project Management